Primaria municipiului Petrosani a demarat un controversat proiect de investitie finantat din fonduri PHARE in masivul Parang. Costul investitiei se ridica la sapte milioane de euro. Scopul oficial al proiectului il reprezinta dezvoltarea potentialului turistic al zonei.
Primaria a concesionat prin licitatie cateva sute de parcele de pe urma carora incaseaza venituri modice la bugetul local, comparativ cu costurile proiectului.
Dincolo de bani, proiectul are ca punct de plecare o grava injustitie pe care o si legitimeaza. Zeci de detinatori ai unor constructii ilegale in zona Parang au scapat de orice problema cu legea, primind "retroactiv" de la primarie autorizatiile pe care le-au ignorat cu buna stiinta. Primarul Carol Schreter sustine ca este impacat cu acest lucru.
Valea Jiului trece printr-o "pasa" proasta de cativa ani buni. A fost si este zona defavorizata. Ca sa nu mai fie si pe viitor, Primaria Petrosani a decis sa faca ceva. Asa ca a solicitat fonduri PHARE in vederea dezvoltarii potentialului turistic al zonei. Masivul Parang a devenit obiectivul unui proiect in care se vor investi sapte milioane de euro.
Contributia Primariei este de 10 la suta din valoarea investitiei. "Nota de plata" include un drum pana in varful muntelui, aductiuni de apa, racordarea la canalizare si electricitate. Primaria a inceput licitatiile pentru primele 15 parcele si urmeaza sa concesioneze alte 300 de loturi. Suprafata unei parcele este, potrivit primarului Schreter, de aproximativ 250 de metri patrati.
Licitatia porneste de pretul de 35 de centi si variaza in functie de zona. Primaria a castigat finantarea, dar cu pretul ignorarii justitiei.
Renuntare la justitie, sub pretextul banilor
Obtinerea unei finantari in cadr