Dezvoltarea puternica a telefoniei mobile a atras pe piata romaneasca gigantii telecomunicatiilor. O piata de 22 milioane de potentiali clienti, in care doar 4 milioane aveau abonament la telefonia fixa nu au putut fi ignorate de marii investitori .
In septembrie 1996, consortiul Mobil Rom castiga una din licentele GSM. Consortiul era format din companiile France Telecom (prin intermediul France Telecom Mobiles International), Media Pro, Computerland Romania, Tomen Telecom Project Romania si Alcatel Network System Romania. France Telecom se situa pe locul al patrulea in lume printre operatorii de telecomunicatii, cu un venit anual in 1995 de 29,6 miliarde de dolari. Restul asociatilor erau reprezentante in Romania ale unor companii din domeniul telecomunicatiilor. In 1999, in structura actionariatului intra American Investment Group (AIG) impreuna cu Societe Generale si doua fonduri de investitii stabilite in Polonia. Schimbarea de strategie survine in 2000, cand France Telecom achizitioneaza de la Vodafone compania Orange din Marea Britanie si decide sa reuneasca sub aceasta titulatura toate companiile la care este actionar. Randul Dialog vine in aprilie 2002, cand compania se face portocalie. In prezent, France Telecom detine 96,8% din actiunile Orange.
CONNEX VODAFONE. La momentul cand a castigat licenta pentru serviciul Connex, actionariatul Mobilfon era format din companiile Telesystem International Wireless (TIW), Air Touch Communications, Ana Electronic, Logic Telecom, Posta Romana si ISAF. Compania Air Touch Communication a fost preluata la nivel international de grupul Vodafone, care intra astfel in actionariatul Connex. In 1999, Vodafone ajunge sa detina 20,1% din actiunile Connex. In martie 2005, Vodafone decide sa preia pachetul majoritar de la Connex. Pentru 79% din actiunile Mobifon, britanicii au platit 2,5 miliarde de dolari. Strategia com