Monica Heintz a plecat din Romania la 18 ani, in 1992, pentru "ca plecarea in sine era o aventura". A absolvit filozofia la Sorbona, s-a specializat in antropologie la Oxford si Cambridge . A fost cercetator la Institutul Max Plank din Halle. Din septembrie, va fi conferentiar la Universitatea din Paris X-Nanterre.
A scris zeci de studii, fiind interesata in mod special de problemele societatii actuale in Romania si Republica Moldova. In prezent, un nou proiect de cercetare vizeaza problemele educatiei morale si civice si relatia dintre stat si cetateni in republica Moldova. Asta dupa ce a scris un studiu despre munca la romani.
Impreuna cu Alin Rus a realizat filmul documentar "Tara de aici, tara de dincolo" si pregateste acum volumul "Weak State, Uncertain Citizenship". Are patru copii care ii mananca tot timpul liber. Formata intr-un soi de nomadism european, "pentru ca toate drumurile mele au fost legate de studii", Monica Heintz vine destul de des in Romania.
Intre 1999 si 2001, a lucrat aici pentru a pregati un studiu despre "Etica muncii la romanii de azi". Cartea este in curs de aparitie la editura Curtea Veche si, cand va aparea pe piata, probabil va isca dispute aprinse in viata culturala romaneasca. Problemele pe care le ridica sunt grave si solutiile pe care le gaseste sunt pe masura.
Pentru a ajunge insa la ele trece printr-un filtru extrem de pretentios intreaga societate romaneasca, de la oamenii obisnuiti, pe care i-a cunoscut lucrand alaturi de ei, pana la intelectualii influenti pe care ii vedem aproape zilnic in dezbaterile televizate.
Cartea Monicai Heintz pleaca de la constatarea a doua fenomene existente la ora actuala in societatea romaneasca: lenta dezvoltare sociala si economica a Romaniei dupa 1989 si explicatia data primului fenomen de oficiali si de presa, cum ca mentalitatea ar f