Taranii vor cheltui tot mai multi bani pentru mancare si vor apela in continuare la alimentele produse in propria gospodarie dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
Potrivit unei analize a specialistilor Bancii Mondiale, preturile alimentelor se vor majora ca urmare a alinierii la politica agricola comuna si toate tipurile de gospodarii vor fi confruntate cu aceste modificari, dar impactul cel mai puternic va fi resimtit de familiile in care cea mai mare parte a cheltuielilor banesti este alocata cumpararii de alimente.
Si pentru ca familiile de tarani cheltuiesc cea mai mare parte a veniturilor pentru mancare, ele vor fi cele mai afectate.
"Gospodariile populatiei din Romania cheltuiesc aproximativ 34% din venit pentru cumpararea de alimente si bauturi. Astfel, reformele politice care afecteaza preturile alimentelor vor afecta fara indoiala venitul real al consumatorilor", se arata in studiul "Sectorul agroalimentar din Romania intr-o perspectiva europeana".
Preturile mai mari ale alimentelor conduc la o crestere a cheltuielilor cu alimentele si, dat fiind un venit disponibil pentru consum fix, romanul va fi fortat, prin urmare, sa reduca consumul sau total de bunuri si servicii cu cresterea procentuala a cheltuielilor cu alimentele inmultita cu ponderea cheltuielilor cu alimentele in total consum, explica expertii BM.
Familiile de tarani vor resimti din plin aceasta schimbare daca avem in vedere ca, in anul 2003, de exemplu, agricultorii dadeau pe alimente 68,5% din venituri, in timp ce salariatii cheltuiau pentru mancare 44,8% din castigul lunar.
Ponderea relativ mare a cheltuielilor cu alimentele in gospodariile taranesti este legata de nivelul scazut al veniturilor acestora. Astfel, castigul unei familii de tarani (total in numerar si in natura) reprezinta aproximativ 60-70% din venitu