Femeia de 61 de ani se prezinta simplu: "Prietenii si rudele imi spun tante Otti, sau doar Otti". Ochii larg deschisi lasa sa se intrezareasca o urma de tristete. Doar pentru o clipa. Cat isi aminteste ca rudele si prietenii ei sunt la mii de kilometri departare. Majoritatea, in Germania.
Doar putini dintre vecinii din sat stiu ca doamna Ciupina - acesta este numele de familie a lui Othilde Malvine dupa casatoria cu Ioan -, de la numarul 138, este sasoaica. Singura care a mai ramas in satul Apold, din judetul Mures.
"Iti vine sa plangi cand vezi ca ai ramas singur", spune Otti. Sasii nostri, continua ea, au inceput sa plece prin anii 70. Multi dintre ei au fost pur si simplu vanduti de Ceausescu statului german pentru 10 mii de marci "bucata de intelectual sas". Taranii "costau" mai putin... Valul cel mare de plecari a fost insa imediat dupa Revolutia din decembrie 1989.
Comunitatea de aproximativ cinci sute de sasi a disparut atunci aproape peste noapte. O data cu ea "au murit toate, biserica evanghelica din sat si chiar si gardul metalic care imprejmuieste cimitirul comunitatii germane a inceput sa dispara un pic cate un pic", povesteste sasoaica. Si doua dintre fiicele ei au plecat atunci in Germania. Otti insa a ramas.
Nu a plecat, pentru ca isi iubea prea mult sotul, iar acesta nu a vrut sa-si paraseasca parintii si cei noua frati. Nu a vrut sa plece pentru ca isi iubeste satul in care s-a nascut, locul in care a trait clipe cand de bucurie, cand de cosmar. Amintirile dureroase din perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial o urmaresc si astazi.
"Cand s-a gatat razboiu'", autoritatile romane "ne-au bagat, in casa in care locuiam cu mama si bunica - tatal murise pe front -, o familie de tigani", povesteste Otti. "Au batjocorit-o si batut-o pe mama, au facut focul in mijlocul casei si nu ne-au scos