GURMANDUL IN BUCATE Franta a dat lumii mari personalitati, pe care apoi a stiut cum sa le cinsteasca precum se cuvine. Nu se poate sa nu pomenim un nume, fara sa uitam altul. Dar din lista impresionanta de ilustre figuri, cea mai proeminenta este cea a lui Napoleon Bonaparte. In tara in care s-a "inventat" gastronomia, in care s-a stilizat conceptul de bucatarie, bucatari alesi au preparat o prajitura care poarta numele marelui imparat.
Intr-o carte de bucate, aparuta la Editura Parangon in anul 1867, "Le livre de cuisine" - Jules Gouffe, apare prima varianta a acestei prajituri.
PRIMA RETETA. "Curatati, spalati, si uscati o livra (453,59 grame) de alune. Striviti-le intr-un mojar, amestecati-le apoi cu un albus de ou, pentru a le impiedica sa devina uleioase. Cand sunt bine faramitate, adaugati: o livra de zahar tos, o jumatate de livra de unt, o livra si un sfert de faina, un praf de sare, coaja razuita de la o lamaie. Amestecati-le cu 12 galbenusuri, pana cand totul devine o pasta mai consistenta. Apoi lasati compozitia sa se odihneasca timp de o ora. Pasta se va intinde cu sucitorul, astfel incat sa aiba o grosime de 3/16 inci. (1 inci= 2,54 cm), apoi taiati rotunduri de 5 inci si jumatate, pe care le puneti la copt in cuptor intr-o tava. Cand capata o nuanta aurie le scoateti si le finisati cu aceeasi forma rotunda, astfel incat sa aiba marginile fine. Cand se racesc, puneti-le una deasupra celeilalte, asezand la mijloc gem de caise si jeleu de smochine. Cand toate piesele sunt lipite, aranjati marginile cu ajutorul unui cutit si ungeti prajitura si pe afara cu gem de caise. Dintr-un aluat ca acela pentru gogosi, realizati 12 betisoare groase de 1/8 inci, pe care le rasuciti. Apoi, cu ajutorul unui cutit cu tais special, puteti sa va folositi imaginatia realizand modele, pe care apoi sa le puneti la copt. Presarati zahar deasupra lor. Cand sunt gata