Telefonia mobila a venit in Romania "la pachet", asemenea unei piese de mobilier pe care o cumperi din magazin si o montezi acasa in cateva minute. Afacerea a fost ansamblata aici dupa instructiunile si schemele pregatite nu cu mult timp in urma.
Pornita ca o recomandare a UE pentru aparitia concurentei, telefonia mobila a devenit o afacere de succes cu 11,4 milioane de utilizatori la finele lunii iunie 2005.
De fapt, istoria GSM in Romania porneste din 1996. In urma cu aproape zece ani, mai exact la 21 iulie 1996, Ministerul Comunicatiilor din acea perioada a anuntat organizarea unei licitatii publice in vederea acordarii licentelor de operare pentru primele doua retele de telecomunicatii mobile din sistemul GSM care urmau sa functioneze in Romania.
Se poate spune ca este inceputul telefoniei mobile in tara noastra, asta daca nu punem la socoteala sistemul telefonic mobil NMT 450, stramosul Zapp-ului de astazi, existent in Romania inca din 1994 si care acoperea numai teritoriul tarii.
Introducerea in Romania a sistemului GSM se inscria in recomandarile Uniunii Europene privind promovarea liberei concurente in domeniul telecomunicatiilor mobile.
Mai ieftin
Mai mult decat atat, sistemul GSM aducea pentru prima data in Romania o ieftinire a costurilor, deoarece sistemul GSM este un sistem digital, ceea ce implica faptul ca utilizarea acestuia si oferta noilor terminale necesare era mult mai ieftina, pe termen lung, decat utilizarea oricarui alt sistem cunoscut in domeniul telefoniei mobile pana la acea ora.
Tot atunci s-a vorbit pentru prima data de existenta sim-urilor, adica a cartelelor de identificare, pe suport de plastic, care contineau toate datele relevante despre abonat.
Clientii erau informati ca pot insera respectivele cartele in oricare dintre terminalele GSM autori