Prin primavara, cand am vizitat ultima oara Hategul, orasul parea amortit. Atmosfera era una de targ parasit, in care si ultimii comercianti pareau pregatiti sa traga oblonul. Drumurile proaste si trotuarele denivelate lasau impresia ca te afli intr-o comuna mai rasarita. Iar daca iti trebuia o adeverinta de la primarie, ziua respectiva puteai sa o consideri pierduta.
Alpinistii utilitari, utili la zugravit
Ce a ramas neschimbat la Hateg este aerul, mult mai tare si mai curat decat in alte orase ale judetului. Vecinatatea Retezatului, care strajuieste orasul, se face simtita. Primul lucru care se poate sesiza sau mai bine spus, se poate simti de catre arcurile masinilor, este starea mult mai buna a drumului. In centrul orasului se munceste.
Unii mai cu tragere de inima, altii mai fac "play-back", dar se vede miscare. Cladirea ce va adaposti noul sediu al primariei se afla intr-un stadiu avansat al lucrarilor. Placuta surpriza, urmand, probabil, exemplul edililor deveni, in zona centrala se refac fatadele blocurilor. Dar, spre deosebire de Deva, nu se merge pe principiul "in fata vitrina, in spate latrina".
Zidurile sunt zugravite atat in fata, la vedere, cum s-ar spune, cat si in spate, la locurile mai ferite privirii. O echipa de alpinisti utilitari lucra de zor. Poate si vederea aparatului de fotografiat le-a schimbat viteza de lucru, dar important este faptul ca se vede urma muncii lor.
Dar o mica observatie tot trebuie facuta: nici unul nu purta casca de protectie, nici macar coordonatorul actiunii.
Georgeta Ilin, una dintre locatarele blocului in cauza, era multumita si de faptul ca se lucra curat si cu grija, ferindu-i pe proprietarii de apartamente de tot soiul de neplaceri.
La intrarea in primarie se