RETETE CU ADRESA Ardeiul iute este o planta originara din America de Sud, unde crestea salbatic. A inceput sa fie cultivat in jurul anului 7000 i.Hr., data care a fost stabilita de arheologii care au gasit seminte de ardei iute in mormintele de pe teritoriul Americii de Sud, mai exact in Peru.
In secolul al XV-lea, cand spaniolii si portughezii au ajuns in acea regiune, ardeiul iute era cultivat pe arii foarte mari, fiind folosit pentru consumul populatiei bastinase. Incantati de descoperire, europenii, mari amatori de bucate condimentate, l-au adus cu ei acasa. Cum clima din Europa era potrivita, nu a trecut mult si ardeiul iute s-a raspandit pe intregul continent.
PROPRIETATI. Ardeiul iute este un puternic stimulent digestiv, fiind deseori recomandat in tratarea asteniilor digestive si dispepsiilor atone. In uz extern este revulsiv si rubefiant, folosindu-se cu succes in ameliorarea unor afectiuni: lumbago, algii reumatismale si crampe musculare.
O alta boala pe care o poate trata este alcoolismul cronic. Cand apare nevoia de a consuma alcool, se poate pregati, oricand, o tinctura de ardei iute. 10-30 de picaturi se amesteca intr-o ceasca de ceai amar. Atunci cand ardeiul iute este asociat cu sucul de cartofi, poate fi utilizat ca afrodiziac. Decoctul de ardei iute poate fi folosit in tratarea oboselii corzilor vocale.
CARTOFI CU SOS DE ARDEI IUTE Ingrediente: 500 g cartofi, 3 linguri cu ulei de masline, piper negru, piper alb, praf de maghiran, praf de boia, chimen macinat, usturoi pudra, praf de cimbru, praf de busuioc, praf de oregano, smantana, sos de ardei iute sau ketchup.
Preparare: Curatati de coaja si taiati felii groase cartofii, spalati-i si puneti-i in tava, impreuna cu 3 linguri cu ulei de masline. Presarati un praf de piper negru, unul de piper alb, un praf de maghiran, un praf de boia, chimen macinat, u