Desi se poate spune ca petrolul a intrat pe o usoara panta descendenta, inregistrand doua zile la rand valori sub 67 de dolari, cotatiile raman cu toate acestea destul de inalte, iar amenintarile unei reluari a tendintei de crestere se fac tot mai puternic simtite. O cauza a mentinerii acestui trend este pusa de Reuters pe seama refuzului Statelor Unite de a abandona ideea unei interventii militare in Iran. Petrolul de referinta pe piata americana a fost tranzactionat la 66,4 dolari pe baril, in scadere cu 46 centi, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute atinsese un nou maxim istoric de 67,1 dolari pe baril. Pretul sortimentului Brent, de referinta pe piata londoneza, s-a redus cu 15 centi, pana la 66,3 dolari pe baril. Analistii de la PFC Energy prognozeaza cresteri ale pretului petrolului ce ar putea sa depaseasca 70 de dolari pe baril.
"Atat timp cat exista posibilitatea contingentarii productiei Iranului, situatia acestui stat va fi principalul factor care va determina evolutia pietei", a declarat Edward Meir, economist la Man Energy. Hotararea oficialilor iranieni de a continua programul de imbogatire a uraniului, in pofida avertizarilor statelor occidentale, ar putea atrage sanctiuni din partea Organizatiei Natiunilor Unite.
La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele american George W. Bush a afirmat ca va lua in considerare posibilitatea utilizarii fortei impotriva statului arab, in cazul in care situatia nu va putea fi remediata altfel. Potrivit economistului sef al Agentiei Internationale de Energie, Fatih Birol, pretul ridicat al petrolului va determina in acest an reducerea avansului economic global cu 0,8% si va majora deficitul de cont curent atat in tarile in curs de dezvoltare, cat si in cele dezvoltate. "Daca pretul mediu al petrolului va fi de 50 de dolari pe baril, atunci cresterea economica se va reduce cu 0,8%", a precizat Birol. C