Emotiile au luat sfarsit, acum noul guvern de la Sofia se poate apuca de treaba. Inundatii, integrarea europeana, reformele economice, toate acestea sunt obiective imediate pentru premierul Serghei Stanisev, declarate chiar la inceperea sedintei extraordinare a parlamentului de la Sofia, convocata ieri.
Chiar daca interpelarile s-au prelungit ieri mai mult decat era prevazut, cu 169 de deputati, in parlamentul cu 240 de locuri, coalitia de centru-stanga, din care fac parte cele mai mari trei formatiuni parlamentare, nu avea de ce sa aiba probleme cu sprijinul parlamentar.
Chiar inainte de vot, socialistii au anuntat ca renunta la procedura votului secret, sustinuta la anterioarele incercari de formare a guvernului.
In plus, Uniunea Populara Bulgara, care detine 13 locuri in actualul legislativ, a precizat ca va vota impotriva guvernului inca de luni, nefiind de acord cu numirea lui Stanisev in functia de premier. Procedura votului nu a fost insa fara surprize.
Liderul coalitiei nationaliste Ataka, Volen Siderov, a fost dat afara din plen, pentru ca l-a acuzat pe seful statului ca "isi bate joc de identitatea nationala a bulgarilor".
Acord semnat
In cursul diminetii de ieri, presedintele bulgar, Gheorghi Pirvanov, i-a incredintat premierului desemnat, Serghei Stanisev, cel de-al treilea mandat de formare a unui guvern.
Procedurile de formare a unui nou guvern, pentru care Constitutia bulgara prevede un termen maxim de o saptamana, au fost finalizate in doar cateva ore, iar Stanisev a prezentat structura noului guvern la scurt timp dupa primirea mandatului.
Pirvanov i-a acordat mandatul liderului socialist imediat dupa ce Partidul Socialist (PSB), Miscarea Nationala Simeon al II-lea (MNS II) si partidul minoritatii turce, Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MDL), au semnat,