Proiectul de reabilitare a sistemului de alimentare cu apa si canalizare pentru municipiile Deva si Hunedoara a devenit, in ultima perioada, un subiect extrem de controversat. Delegatii Comisiei Europene au dat un termen autoritatilor locale pentru solutionarea problemelor tehnice si juridice aparute. Autoritatile sustin ca totul e in regula si cerintele europene vor fi indeplinite la timp.
46 de milioane de euro depind de modul in care reprezentantii administratiei hunedorene vor rezolva aceasta problema. Ratarea finantarii ar putea amana implementarea proiectului dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
Sistemul de finantare ISPA este unul din programele de sustinere financiara pus la dispozitie de Uniunea Europeana statelor in curs de aderare. ISPA vizeaza doua categorii de investitii: in domeniul refacerii retelelor de apa si in cel al infrastructurii.
Principala conditie pe care o localitate trebuie sa o indeplineasca pentru a beneficia de o finantare de tip ISPA este sa aiba un numar minim de 150.000 de locuitori. Cum municipiile Deva si Hunedoara nu indeplinesc separat aceasta conditie, administratiile celor doua principale centre urbane ale judetului au decis asocierea in vederea realizarii unui obiectiv comun.
Astfel a aparut proiectul de reabilitare a sistemului de alimentare cu apa si canalizare a municipiilor Deva si Hunedoara in valoare de 46 milioane euro.
75 la suta din aceasta suma este asigurata din fonduri europene prin programul ISPA, 12,5 la suta provin din Fondul National de Preaderare, iar restul va fi suportat de Consiliul Judetean Hunedoara care va contracta un imprumut de la banca germana KFW.
5 septembrie - ultima data
La inceputul acestei luni, o Delegatie a Comisiei Europene