DICTIONAR GASTRONOMIC Piersica este fructul piersicului, un pom fructifer din familia rozaceelor, cu flori trandafirii sau albe. Are forma sferica, este carnoasa, suculenta si este acoperita cu un puf galbui-rosiatic. Daca nu va place puful, o puteti oricand alege pe surioara ei, nectarina. Aceasta din urma este o varietate a piersicii si nu o specie diferita, cum cred poate multi dintre noi.
ORIGINI. Se pare ca piersicile sunt originare din Persia. De altfel, denumirea lor provine din cuvantul latin "persica", tradus prin Persia. Astfel, civilizatia persana dainuieste si astazi, cel putin prin intermediul unui fruct. In traditia japoneza, Momotaro (nobil si erou nipon ce se lupta cu fortele raului) s-ar fi nascut dintr-o piersica, purtata pe mare de curenti. In China se credea ca ele aduceau viata lunga, si de aceea erau consumate in cadrul ritualurilor mistice.
Daca visezi noaptea piersici este un semn bun. Te bucuri chiar si de cele mai mici lucruri din viata si esti un mare optimism. Daca nu te rezumi doar la a le visa, ci le mai si mananci, iarasi este un semn bun.
SANATATE. Ele elimina toxinele din organism si au un bogat continut de apa (ceea ce previne deshidratarea in zilele toride de vara), potasiu, calciu, magneziu, fosfor, vitamina B1, vitamina C etc. Sunt eficiente in tratarea anemiei, impotriva dereglarilor ritmului cardiac si in unele afectiuni gastrice. Totusi nu sunt recomandate persoanelor cu un sistem nervos neechilibrat, diabeticilor si supraponderalilor.
Sago
produs alimentar in forma de praf sau de grauncioare, de culoare alba sau rosiatica, preparat din fecula sagotierului (un soi de palmier) si care se consuma fiert in supa sau in lapte.
Sake
bautura alcoolica specifica civilizatiei japoneze, preparata din orez fermentat si care se bea, de obicei, la o temperatura mai ridicata.
Salep