Romania se situeaza pe penultima pozitie in clasamentul a cinci Burse din Europa Centrala si de Est, realizat in functie de nivelul capitalizarii, lichiditatea medie zilnica, indicele P/E si posibilitatile de diversificare a portofoliului de actiuni, potrivit unui studiu realizat de societatea de servicii de investitii financiare Vanguard, citat de Mediafax. In ierarhia celor cinci Burse, care mai include pietele din Polonia, Cehia, Ungaria si Slovenia, Romania se situeaza pe penultima pozitie cu un total de 0,1 puncte, inaintea Sloveniei, care a totalizat 0,02 puncte. Polonia a inregistrat cel mai mare punctaj, de 0,9 puncte, fiind un pol bursier in estul Europei, cu 30 - 40 de oferte publice initiale (IPO) pe an si cu cativa emitenti straini admisi la cota Bursei din Varsovia.
Rezultatele obtinute de Ungaria si Cehia au insumat 0,5 puncte, respectiv 0,44 puncte. BVB a inregistrat in primul semestru o capitalizare de 11 miliarde de euro, ponderea acesteia in PIB fiind de 18 la suta. In anul 2004, capitalizarea a totalizat 8,8 miliarde de euro, iar lichiditatea medie zilnica a fost de 2,3 milioane de euro.
Sub aspectul capitalizarii, cel mai bine sta Polonia, cu un nivel la sfarsitul lunii iunie de peste cinci ori mai mare decat Romania, si anume 57,4 miliarde de euro si cu lichiditate medie zilnica a pietei actiunilor de aproape 20 de ori mai mare (137,1 milioane de euro). Pentru Romania, indicele PER (P/E) calculat prin raportarea pretului la profiturile estimate pe 2005 ale primilor 15 emitenti de pe piata, era la finele primului semestru de 16,2.
In aceeasi perioada, cel mai atractiv indicator P/E mediu il avea Ungaria, cu 11,9, iar cel mai putin atractiv P/E a fost consemnat pentru Cehia, de 17,2.
Indicele P/E aferent unei Burse de Valori se calculeaza ca medie a indicilor companiilor listate pe piata respectiva, determinati ca raport