Decizia inchiderii producatorului de ingrasaminte chimice Azomures pare a fi cusuta cu ata alba. Pe fondul unui profit estimat la 5 milioane de dolari, conducerea combinatului invoca lipsa resurselor financiare pentru acoperirea unei cresteri salariale de 9,5%, in paralel cu majorarea pretului la gaz metan.
Conflictul este acutizat si de repetatele schimburi de replici purtate de actionarii majoritari - Transworld Fertilizers Holding SA si Sindicatul Alternativa 2000. Intre timp, la Bursa de Valori, actiunile Azomures au pierdut, in doar cateva zile, peste 25% din valoare.
Potrivit liderului de sindicat, Maria Dandarau, "motivele invocate de patron pentru hotararea de incetare a activitatii de productie nu sunt cele reale, patronul neavand nici un motiv de ordin economic sa inchida combinatul si probabil altele sunt interesele.
Nu ne-ar mira ca odata oprita activitatea de productie sa apara o alta firma din exterior care sa ocupe pe piata locul lasat liber sau sa produca ingrasaminte Azomures in alt colt al lumii".
Platile compensatorii ar depasi suma necesara majorarii salariilor
In fapt, patronatul de la Azomures nu doreste decat ca salariatii sa renunte la cererea de majorare a salariilor cu 9,5%, crestere legala de altfel, ea fiind prevazuta in contractul colectiv de munca pe ramura.
In plus, insistenta cu care actionarul majoritar vrea sa inchida fabrica este paradoxala. Practic, odata inchise portile combinatului, va avea de-a face cu 3.000 de disponibilizati carora va trebui sa le asigure cate 3 salarii medii brute, adica in jur de 30 milioane de lei pentru fiecare salariat.
"Pentru a da la fiecare salariat aceste plati compensatorii, este nevoie de un efort financiar mult mai mare decat in cazul in care s-ar opta pentru acordarea cresterii de 9,5% prevazuta de lege", ne-a declar