Alianta D.A. nu renunta la ideea infiintarii unei comisii de ancheta privind fraudarea alegerilor din noiembrie 2004. Mult trambitata anchetare a fraudarii alegerilor din noiembrie 2004 este blocata in Parlament de luni de zile. Puterea si Opozitia nu au putut sa ajunga la un acord nici macar in privinta numelui comisiei parlamentare care sa investigheze scrutinul.
Traian Basescu declara la 6 ianuarie 2005, la scurta vreme dupa ce fusese uns presedinte, ca "nimeni nu trebuie sa gandeasca vreodata ca vointa electoratului poate fi masluita". Basescu promitea atunci ca, desi el a ajuns in scaunul de la Cotroceni, tot se va face o ancheta privind acuzatiile de fraudare a alegerilor. Principala portavoce a acestor acuzatii fusese tocmai Alianta PNL-PD, care a sustinut ca Asociatia Pro Democratia, care a avut observatori la scrutin, a reclamat o serie de nereguli inregistrate in special in judetul Ilfov unde in cadrul operatiunii "Autobuzul", alegatorii fusesera mutati de la o sectie la alta unde votasera in mod repetat pe liste suplimentare.
ANULARE. Scandalul fraudarii alegerilor a izbucnit intre cele doua tururi de scrutin al alegerilor prezidentiale, atunci cand Traian Basescu, copresedinte al ADA la momentul respectiv, a solicitat anularea scrutinului, invocand fraude electorale. Dovada pe care Traian Basescu a adus-o in sprijinul acuzatiilor sale a fost o variatie a numarului de voturi nule inregistrate, asa cum reiesea acest lucru din buletinele informative difuzate de BEC la intervale regulate de timp. Concret, Basescu acuza "transferarea" electronica in "contul" contracandidatului sau Adrian Nastase, a unui numar de 160.000 de voturi, declarate oficial ca anulate. In acest context, Traian Basescu, sustinand ca fraudarea a avut loc prin vicierea softului care contabiliza electronic voturile, a solicitat, pe langa anularea scrutinului, si arestarea