Romii si agricultorii saraci intra mai greu in Europa. Conform regulilor impuse de Uniunea Europeana, romanii trebuie sa-si inregistreze electronic animalele, prin microcipare.
Microcipul care se implanteaza animalelor costa prea mult pentru taranul sarac, 300.000 de lei vechi, iar romii refuza adesea procedura inventata de UE din motive religioase.
Cand vine vorba de microcipare romii refuza, invocand motive religioase , a declarat ieri presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Gabriel Predoi.
Se pare insa ca acestea sunt inventii, dupa spusele fostului deputat PSD, Madalin Voicu. "Nu exista motive religioase. Este o pacaleala de-a tiganilor. Daca vreunii pun botul, bravo tiganilor!".
Voicu spune ca exista si posibilitatea ca animalele romilor sa fie furate si ca din teama ca vor fi descoperiti au scornit scuza cu "motivele religiose". Daca ar fi sa calculam cat la suta din venitul taranului se duce pe microcipare constatam ca motivul pe care adesea il invoca, saracia, este unul cat se poate de serios.
Pensia medie a unui fost agricultor era estimata in mai 2005 la 821.957 lei vechi. Sa zicem ca avem un agricultor batran traieste dintr-un milion de lei, si are doi porci, o vaca si un cal.
Inregistrarea electronica a acestor animale il costa pe taran cel putin tot milionul de lei pe care il are, daca ar fi sa luam in consideratie pretul microcipului plasat undeva intre 200 si 300 de mii de lei. Din aceasta cauza, multi tarani refuza microciparea animalelor din ograda.
Gluma cu "motive religioase" sau saracie, ANSVSA ameninta ca cei care refuza microciparea vor fi sanctionati cu amezi cuprinse intre 5 si 10 milioane de lei vechi.
Romii si agricultorii saraci intra mai greu in Europa. Conform regulilor impuse de Uniunea Europeana