Excesul de lei de pe piata impinge bancile sa descurajeze economisirea: la o saptamana dupa ce BNR a anuntat majorarea dobanzii de sterilizare de la 7,9% la 8,5%, BRD, a doua mare banca de pe piata, a taiat jumatate de punct procentual din dobanzile la depozitele la termen.
In timp ce banca centrala nu a atras pana astazi nici un depozit pe o luna la dobanda majorata, clientii BRD trebuie sa se multumeasca de acum cu dobanzi cuprinse intre 6,5% si 8% pe an, in conditiile in care inflatia ar putea creste de la 5,1% pe primele sapte luni ale anului, pana la 8,5% in decembrie, conform prognozelor BNR.
BRD coboara astfel cu dobanzile la depozitele sub nivelurile oferite de BCR, cea mai mare banca de pe piata, situandu-se in acelasi timp doar cu putin peste cele ale Raiffeisen Bank.
Miscarea dobanzilor la BRD are atat o justificare interna, cat si una care tine de conjunctura generala de pe piata. Astfel, potrivit rezultatelor financiare pe primul semestru, politica de dobanzi a BRD a condus la o crestere semnificativ mai rapida a depozitelor comparativ cu cea a creditelor.
Aceeasi situatie este reflectata si de nivelul celor doua solduri generale, sugerand o supralichiditate a bancii: volumul total al creditelor acordate clientelei s-a apropiat de 8 miliarde de lei noi, in crestere cu peste 43% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce volumul depozitelor atrase a depasit 11 miliarde de lei noi, in crestere cu 67% fata de 30 iunie 2004.
Pe scurt, generozitatea dobanzilor acordate de BRD la depozitele la termen in primele sase luni ale acestui an, in contextul campaniei de expansiune pe retail, a adus in banca mai multe lichiditati decat capacitatea de plasare in credite, ajungandu-se acum la o corectie.
Acestei situatii i se adauga conditiile de pe piata monetara determinate de noua politic