Cu aproape 11 milioane de "celulare", cate unul pentru doi locuitori, Romania si-a imbunatatit la jumatatea anului performanta legata de gradul de penetrare al telefoniei mobile, care numara cate telefoane detine populatia la un moment dat.
Cu o rata de penetrare a telefoniei mobile de 47% in 2004, ocupam ultimul loc in Europa intr-un clasament al numarului de telefoane raportat la populatie, potrivit unui raport al Comisiei Europene.
Cu exceptia Poloniei, unde 51% din populatie are telefoane mobile, restul Europei largite are un nivel dublu al ratei de penetrare, fata de Romania.
Totusi, piata romaneasca a cunoscut o crestere mult mai vioaie a numarului de telefoane mobile, fata de tarile europene, unde s-a ajuns la o oarecare saturatie, stimulata doar de competitia dura pentru clienti dintre marile companii.
Astfel, daca in 2003 mai putin de o treime (32%) din populatia Romaniei avea "celulare", in 2004, 47% din romani aveau telefoane mobile. Pana la sfarsitul acestui an Ministerul Comunicatiilor estimeaza ca aproape doua treimi (60%) din romani vor avea mobil.
Pana la aparitia acestui studiu, oficialii din comunicatii sustineau ca Romania se afla la nivelul mediei europene in ce priveste penetrarea telefoniei.
In timp ce ritmul de crestere al apetitului pentru telefonul mobil pare a sterge diferentele, in telefonia fixa ne-am consolidat o pozitie de codasa, cu o acoperire de numai 20,4% din populatie.
La sfarsitul anului trecut, rata de penetrare a telefoniei mobile era de 47%, numarul de cartele SIM active fiind de 10,2 milioane. Conform unor estimari recente, piata romaneasca de telefonie mobila a depasit, in luna iunie, pragul de penetrare de 50%, iar pentru sfarsitul anului este estimat un nivel de 60%.
Analistii pietei de telecomunicatii spun ca nu trebuie sa avem inc