Doritorii sa plece la munca in tarile Uniunii Europene trebuie sa stie ca Romaniei i se aplica reguli diferite de tarile comunitare si, prin urmare, accesul conationalilor pe piata fortei de munca este restrictionat.
Daniela Nicoleta Andreescu, secretar de stat la Ministerul Muncii, seful Departamentului pentru Munca in Strainatate, a declarat ca nu trebuie confundata libertatea de miscare a fortei de munca pe teritoriul statelor membre ale UE (pe care o vom dobandi dupa momentul aderarii, cu anumite restrictii) cu libertatea de deplasare in scop turistic, consfintita prin semnarea Acordului Schengen (HG
1268/20.12.2001).
In baza acestui acord, romanii pot calatori pe teritoriul statelor semnatare pentru o perioada de pana la 90 de zile intr-un interval de sase luni, fara a fi necesara viza statului respectiv. "Accentuam faptul ca, in baza Acordului Schengen, romanii pot circula pe teritoriul statelor semnatare in scop turistic, dar nu pentru a munci.
Fara viza de munca si autorizare in scop de munca din partea autoritatilor tarii de destinatie, romanii care, profitand de statutul de turist, lucreaza la negru pot deveni victimele unor abuzuri, traficului si pot fi subiectii expulzarii si readmisiei", a precizat secretarul de stat Andreescu.
Aceasta a spus ca Departamentul pentru Munca in Strainatate recomanda respectarea scopului declarat al calatoriei, indeplinirea conditiilor prevazute de lege pentru iesirea din tara, tranzitare sau intrare pe teritoriul altor state, iar in cazul in care se pleaca in scop de munca, obtinerea autorizatiei de sedere si/sau a dreptului de munca, in conformitate cu legislatia tarii de destinatie.
Avem acorduri de readmisie cu Austria, Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie,