127 de unitati din industria alimentara au fost inchise definitiv, de la inceputul anului si pana la 15 august a.c., pentru ca nu respectau normele de igiena, a declarat, ieri, directorul general al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Gheorghe Predoi.
Au fost inchise 89 de abatoare, 33 unitati de procesare a laptelui, doua de procesare a carnii de pasare si trei de prelucrare a pestelui. Potrivit datelor ANSVSA, la nivel national exista 1.327 de unitati in industria alimentara, dintre care 80 indeplinesc cerintele UE , iar 263 se vor conforma normelor comunitare.
Alte 54 unitati beneficiaza de o perioada de tranzitie, iar 930 nu au programe de modernizare. Reprezentantii Autoritatii Sanitar-Veterinare se asteapta ca cea mai mare parte a unitatilor ce nu au programe de modernizare si care reprezinta circa 70% din totalul unitatilor existente sa nu indeplineasca cerintele europene si, prin urmare, sa dispara de pe piata.
Desi sunt destul de numeroase, Predoi sustine ca inchiderea lor nu va avea un efect decisiv asupra industriei alimentare: "Unitatile din primele trei categorii vor acoperi capacitatea de procesare necesara".
Sansele de supravietuire a unitatilor care nu indeplinesc normele europene sanitar-veterinare sunt relativ scazute, din moment ce, din totalul celor cu probleme, doar 5-6% reusesc sa treaca intr-o categorie superioara, estimarile pentru perioada urmatoare fiind asemanatoare.
Termenul-limita este 30 iunie 2006
Data limita pana la care mai pot face ceva in sensul modernizarii si redresarii situatiei este 30 iunie anul viitor. "Pana la data de 30 iunie 2006, categoria D va disparea din arealul unitatilor de procesare, daca nu vor incepe programe de restructurare si modernizare", a declarat Gheorghe Predoi. Totusi, desi mici, sansele de