Recomand cu mare placere emisiunea matinala de dedicatii muzicale de pe Etno tv. Ca punct de reper, un anume var Sandel, care, spune-se, nu doar ca prezinta emisiunea, dar si canta. Foarte bine, sa fie primit, Doamne-ajuta!
De cum l-am vazut, mi-am dat seama ca varuâ Sandel e un tip vital. Pentru varuâ Sandel, datul din maini, din cap si din tot sufletul, fluieratul, "u-iu-iu si iara iu, ma" tin de o stare a firii. Il inteleg foarte bine, pentru ca multi sunt ca varuâ Sandel (si bine fac).
Ce-as vrea eu sa zic aici. Eu aici as vrea sa subliniez ca varuâ Sandel a facut o melodie care, se pare, e pe gustul majoritatii romanilor amatori de folclor autentic.
Am inteles multe despre satul romanesc de la Etno tv si sigur vom reveni cu amanunte de la fata locului. Ramaneti cu noi si, dupa publicitate, va vom prezenta un scurt, dar valoros moment poetic, in neuitabila interpretare a varului Sandel.
Si: "Is sofer bate-m-ar vina/(aici nu mai stiu)/Cu masina imi fac banii/Cu femeia-mi petrec anii". (A se retine ideea de baza, si anume aceea ca, daca masina serveste drept furnizor de bani, totusi, cu femeia poetul isi petrece anii). Versurile curg si, o data cu ele, si ideile.
In versurile urmatoare, poetul sugereaza ca schimba femeile-ntre ele, c-asa ii vine lui: "Doamne-ajut-o meserie/Schimb jigleruâ c-o bujie/Si pe Ana c-o Marie/". A-ha! Deci nu numai ca poetul vrea sa schimbe jigleruâ c-o bujie (fapt represibil prin definitie), dar si pe Ana c-o Marie. Sa vedem pana unde merge poetul.
Incet-incet, dar foarte sugestiv, ne atentioneaza ca Ana e o tipa care, cand vede masina lui, pac, vrea si ea. Pentru ca are bani, se ofera sa ia ea benzina, cu scopul de a ridica adrenalina masinii: "Ana, cand vede masina/Imi da bani sa (aici nu mai stiu)/Sa-i ridic adrenalina". Un demers josnic initiat de Ana, de la care nu ne-am fi asteptat la