Nici un judet din Romania nu are o harta a zonelor de risc natural si vor trece sase ani pentru a alcatui schita la nivelul intregii tari, a declarat ieri Laszlo Borbely, ministrul pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului.
Inundatii, cutremure sau alunecari de teren ii pot lovi pe romani fara ca ei sa se poata apara, deoarece nici nu stiu daca locuiesc sau nu in zone cu risc natural maxim.
Pentru a se apara, tara ar fi trebuit sa aiba asa-numitele "harti de hazard", pe care sunt marcate zonele cele mai expuse riscurilor de inundatii, alunecari de teren si cutremure.
Exista o lege care obliga autoritatile locale sa schiteze bucata lor de harta de risc, dar nici primariile, nici prefecturile nu au respectat-o. Inundatiile in valuri care se abat asupra Romaniei redeschid subiectul.
Ieri, bilantul inundatiilor era dramatic: sase morti, trei disparuti, 13 judete sub ape, cinci poduri prabusite, drumuri nationale blocate, rute ocolitoare si mii de case spulberate de potop. Din informatiile existente in acest moment, zonele de risc sunt distribuite pe intreg teritoriul tarii, nici un judet nefiind cu totul exclus.
Desi nu este amenintata de ape, Capitala este o zona de risc major, fiind centrul european cel mai vulnerabil la cutremure. Primarii si prefectii justifica absenta hartilor de risc prin lipsa banilor. De-abia acum, silite de calamitati, autoritatile de la Bucuresti promit finantarea a jumatate din costurile alcatuirii hartilor.
In intervalul 2001-2004, finantarea proiectului de identificare a zonelor cu risc major de calamitati nu a fost o prioritate guvernamentala, a spus Borbely.
"In acest moment, nici un judet din Romania nu are finalizata harta zonelor de risc natural, conform Legii 575/2001 si a HG 447/2003", a sustinut, ieri, Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru Lu