Londra era cuprinsa de isterie la 22 iulie, a doua zi dupa ce in metroul capitalei britanice se repeta ca intr-un film de groaza scenariul de la 7 iulie, cand exploziile au ucis peste 50 de oameni. Electricianul de origine braziliana Jean Charles Menezes, 27 de ani, era printre cei care au inteles ca viata merge inainte si ca atentatele teroriste nu trebuie sa-i influenteze comportamentul normal.
Politistii i-au tras sapte gloante in cap, confundandu-l cu un suspect de terorism. O greseala care a bulversat si mai mult societatea. La teama indusa de atentate, britanicii adaugau un nou sentiment de insecuritate. Nu si-au imaginat niciodata pana atunci ca politia poate impusca fara sa clipeasca o persoana a carei vinovatie era departe de a fi dovedita.
Informatii din cadrul anchetei au fost publicate in ultimele zile, scotand in evidenta o uriasa gafa a autoritatilor. Menezes plecase de acasa linistit in dimineata zilei de 22 iulie, fara cea mai mica banuiala ca pe urmele lui se afla ofiteri care credeau ca omul lor nu este altul decat Hussain Osman, suspectat de implicare in atentatele din ziua precedenta.
O jumatate de ora mai tarziu erau convinsi, fiind anuntati ca suspectul a fost identificat. Probele prezentate de televiziunea ITV arata insa ca nimic din comportamentul lui Menezes nu ar fi trebuit sa determine o actiune a politiei cu un asemenea deznodamant tragic. Purta o geaca de blugi, nu "o haina groasa", sub care ar fi putut ascunde ceva, asa cum s-a afirmat initial.
Nici nu a incercat sa forteze bariera de intrare, un alt motiv invocat anterior drept dovada unui comportament suspect. S-a oprit sa ia un ziar care se distribuia gratuit si, cand a vazut trenul oprit in statie - fatalitate -, a inceput sa alerge sa nu-l piarda, nestiind ca politistii erau hotarati sa traga in situatia in care suspectul lor ar fi in