Rromii din Hadareni care au avut castig de cauza la CEDO nu mai pot pretinde aplicarea hotararilor instantelor romane, in urma carora a inceput executarea silita, precizeaza un comunicat al MAE, remis Prefecturii Mures.
Potrivit acestuia, Curtea Europeana a decis, prin sentintele din data de 5, respectiv 12 iulie, ca sumele acordate, in valoare totala de 500.000 de euro "constituie solutionarea deplina si definitiva a cazului, incluzandu-le pe acelea acordate la nivel intern".
"Prin urmare, reclamantii nu mai pot pretinde executarea hotararilor instantelor nationale prin care li s-au acordat daune materiale si morale, respectiv sentinta penala nr.167/2003 a Tribunalului Mures si decizia penala nr. 31/A/2004 a Curtii de Apel Targu-Mures, mentinuta prin decizia nr. 1.420/2005 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie”, mai precizeaza comunicatul.
In urma comunicarilor MAE referitoare la cazul "Hadareni" contestatia la executare formulata de romanii din sat, care trebuia sa se judece la Judecatoria Ludus in data de 6 septembrie, ramane fara obiect.
In ceea ce priveste persoanele care au platit despagubirile care le reveneau, prefectul de Mures, juristul Ciprian Minodor Dobre, a precizat ca situatia este mai complicata din punct de vedere juridic. "La o prima vedere, pot sa va spun ca daca au platit inainte de sentintele CEDO, din 5 si 12 iulie, banii sunt buni dati. Daca s-au platit despagubirile dupa, se poate face intoarcerea executarii”, a precizat Dobre. Persoanele din localitatea mureseana Hadareni ale caror case au fost puse sub sechestru, saptamana trecuta, au formulat contestatie la executare, aceasta fiind inregistrata la Judecatoria Ludus si avand termen de judecata in 6 septembrie.
Doua dintre cele sapte persoane pe ale caror case a fost pus sechestru platisera cele 210 milioane de lei vechi (21.000 RON), cat le revenea pentru a des