Romania dispune de teren agricol de buna calitate, pare a avea suficiente animale, dar statisticile arata ca exportam sfios si importam masiv carne si produse alimentare. De vina ar fi si lipsa de faima a marcilor romanesti de produse alimentare. In practica, nu reusim sa respectam standardele europene, ceea ce reduce simtitor cererea de produse romanesti pe aceste piete.
De altfel, in prima jumatate a acestui an, Romania a exportat mai mult animale vii, importand in schimb carne transata. Motivul: doar 80 din cele peste 1.300 de unitati alimentare de procesare, cam 6% din total, indeplinesc normele impuse de Uniunea Europeana.
Autoritatea Nationala Sanitar- Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) estimeaza ca, pana la data aderarii, sapte din zece firme (70%) din industria alimentara nu au sanse mari de a se adapta standardelor europene. Potrivit calculelor veterinarilor, un sfert din firme se vor conforma cerintelor UE.
"Majoritatea firmelor indeplinesc deja standardele de calitate, problema de adaptare o au intreprinderile mici", a spus Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. Pentru a putea echilibra balanta comerciala cu produse agroalimentare, Romania ar trebui sa isi dezvolte unitatile de procesare. Astfel, exporturile de animale vii si importurile de carne transata si de lapte vor scadea.
Daca produsele romanesti ar beneficia si de o imagine mai buna in exterior este de asteptat ca vor creste si exporturile de produse agroalimentare prelucrate. Imaginea alimentelor produse in tara noastra depinde insa de standardele de calitate pe care acestea le detin.
Iar, in prezent, situatia este destul de dramatica: doar 6% dintre unitati indeplinesc criteriile UE, iar alte 24% se afla pe drumul cel bun, cu sanse de a se califica pana la data integrarii