Numarul de muncitori romani angajati temporar pe campurile din Castilla si Leon, pe perioada campaniilor de culegere a cartofilor, strugurilor si la plantarea capsunilor, va fi mult mai mic anul acesta.
Din cauza secetei, cifra celor care vor lucra in domeniul agriculturii pana in luna octombrie a acestui an se va injumatati, informeaza Romanian Global News. Daca pana la finele lunii august nu vor incepe sa cada ploi considerabile in regiunile respective, recolta va fi foarte scazuta cantitativ, ceea ce inseamna ca nu va fi nevoie de mana de lucru in numar foarte mare.
STATISTICI. Anul trecut, peste 4.000 de muncitori sezonieri, dintre care cea mai mare parte romani, au lucrat pe plantatiile din provinciile Valladolid, Burgos si Segovia.
Anul acesta insa, se pare ca nu va fi nevoie decat de aproximativ 2.500 de lucratori sezonieri pentru muncile agricole. Angajatorii se gandesc in special la romani, la polonezi si la columbieni.
Sezonierii care ajung in Spania vin cu contracte de munca legale, semnate in tara lor de origine, sub adapostul unui acord intre ambasadele celor doua tari si Ministerul Muncii. Contractul prevede foarte clar faptul ca activitatea oricarei persoane se desfasoara pe o perioada determinata si ca la incheierea acestuia angajatul este obligat sa se intoarca in tara lui de origine. CONDITII. Cazarea in Spania trebuie asigurata de catre agricultorul care angajeaza, cu conditia ca spatiile de cazare sa intruneasca anumite criterii de baza in ceea ce priveste salubrizarea. Salariile vor trebui stabilite, in functie de contract, la aproximativ 5-6 euro pe ora. (Anca Alexe) Numarul de muncitori romani angajati temporar pe campurile din Castilla si Leon, pe perioada campaniilor de culegere a cartofilor, strugurilor si la plantarea capsunilor, va fi mult mai mic anul acesta.
Din cauza secetei, cifra celor care vor lucra in d