Cazul „Rompetrol” a ajuns din nou in presa americana, cotidianul „Washington Post” dedicand un amplu articol prezentarii lui Phil Stephenson, directorul executiv al Rompetrol, de origine americana. Managerul a atras atentia presei internationale dupa ce, in luna mai, impotriva conducerii Rompetrol a fost deschisa o investigatie pentru fraudarea statului roman.
Potrivit articolului din „Washington Post”, intitulat „Avere din petrol, ingradita de birocratie”, Stephenson a vizitat luna trecuta Washingtonul, intalnindu-se cu prieteni actuali sau fosti functionari ai guvernului. Stephenson a profitat de ocazie pentru a se intalni si cu ziaristii americani, dorind astfel sa atraga atentia internationala asupra cazului „Rompetrol”.
Obiectivul: incercarea de „a-i determina pe procurori sa faca ceea ce trebuie si sa termine cu aceasta investigatie inscenata”, a spus Stephenson, citat de „Washington Post”.
Cotidianul american prezinta, de asemenea, si exprientele lui Stephenson din cei 13 ani de relatii cu Romania.
La inceputul anilor ‘90, Stephenson a pus bazele unui fond de investitii in spatele caruia se aflau fosti oficiali americani si fonduri de investitii. Printre acestia - fostul ambasador al SUA in Germania, Richard Burt si Ed Rogers, oficial la Casei Albe in timpul administratiei lui Bush senior.
Relatiile dintre cei doi si Stephenson nu s-au racit nici acum, Burt si Rogers administrand o firma de lobby care lucreaza pentru Rompetrol. Colaborarea Patriciu - Stephenson dateaza din 1997, cand Burt le-a facut cunostinta celor doi. In 2000, Stephenson a investit 3 milioane de dolari in actiuni Rompetrol. In 2001, a renuntat la fondul de investitii pentru a veni la Rompetrol.
S-a mutat la Bucuresti in decembrie 2001. Despre el se spune ca ar fi cel mai bine platit manager din Romania. In CV-ul sau apare Facultatea de Dr