In Parlament, PSD, PNL si PC au depuse proiecte privind legislatia electorala. In sesiunea din toamna, o comisie speciala va contopi aceste proiecte, plus cel al PD, aflat acum in lucru, intr-o noua lege electorala. Daca, spre deosebire de alte dati, toate aceste partide se vor tine de cuvint, la viitoarele alegeri vom vota cu totul diferit.
Proiectele PNL si PD sint elaborate sub forma unor coduri electorale, cuprinzind toate formele de alegeri: locale, parlamentare si prezidentiale. Cele ale PSD si PC vizeaza doar alegerile parlamentare. Toate proiectele au un numitor comun: vot uninominal, in diferite variante pentru cele doua Camere.
Diferentele dintre variantele propuse de cele patru partide sint relativ mari, dar este previzibil cum se va vota in comisie, tinind cont de punctele comune din cele patru proiecte. Aceasta in cazul in care unele partide nu se vor razgindi, asa cum a procedat PSD in anul 2003.
Vot uninominal 100% la Senat, mixt la Camera
Pentru alegerea senatorilor, PD, PC si PSD propun vot uninominal pentru toate mandatele, iar PNL sustine ocuparea a 50% dintre mandate prin vot uninominal si 50% prin vot proportional pe lista. Cele trei partide au majoritate simpla, dar pentru adoptare vor fi probabil necesare voturile a 2/3 dintre membrii comisiei.
Totusi, prin negocieri se poate ajunge la varianta sustinuta de partizanii votului uninominal absolut.
La Camera, lucrurile sint mai complicate. PD si PSD opteaza pentru vot uninominal total, in timp ce PNL merge tot pe varianta 50% uninominal si 50% vot pe lista, iar PC propune vot uninominal pentru un numar de deputati egal cu cel al senatorilor, iar pentru restul vot pe lista.
Vicepresedintele PC, Daniela Popa, ne-a precizat ca aceasta varianta conduce spre un numar egal al colegiilor electorale necesare pentru votarea s