Anonimatul lipseste cu desavirsire din palmaresul festivalului de film independent de la Sfintu-Gheorghe. A doua editie aduna oameni de cultura marcanti si pelicule de exceptie. Totul intr-un decor „ca-n filme“.
Dimineata iei micul dejun cu Patapievici, apoi faci o calatorie pe canalele Deltei in compania Maiei Morgenstern. In pauza dintre filme schimbi impresii cu Ion Caramitru. Dupa-amiaza, la un cocktail si la o sueta cu Marcel Iures si Alexandru Balanescu.
Nu, nu e o descriere a idealului oricarui intelectual in devenire, ci o serie de incidente cotidiene pe durata celei de-a doua editii a Festivalului International de Film „Anonimul“.
Enclava de cultura
„Mi se pare extraordinar in primul rind locul, apoi modul in care acest festival se integreaza aici“, a afirmat violonistul si compozitorul Alexandru Balanescu, adaugind ca apreciaza si „atmosfera strinsa, de comunitate“. Una dintre reusitele festivalului, care a adunat sub egida lui o suma eclectica de oameni de cultura, deopotriva romani si straini.
Si unii, si altii vorbesc despre eveniment in termeni superlativi. Peter Greenaway a apreciat in special modul in care organizatorii au abordat prezentarea peliculei sale, nepromovindu-l pe el ca vedeta, ci indreptind atentia spectatorilor catre filmele sale.
Conform declaratiilor Mirunei Berescu, directoarea festivalului, regizorul si-a exprimat aceste opinii intr-un e-mail adresat organizatorilor. Tot apreciativ la adresa festivalului este si actorul, regizorul si scenaristul Vicente Mora, venit in calitate de producator al documentarului colectiv „Madrid 11 martie: Cu totii am fost in acel tren“.
In opinia lui, „Anonimul“ este o pata de culoare inedita in circuitul festivalurilor internationale de film. „Singurul termen de comparatie care imi vine in minte este «Sundance», pe vremea