Actualul Guvern pare destul de interesat de absorbtia fondurilor SAPARD, neaccesate in trecut din cauza lipsei cofinantarii private. Doua sunt motivele pentru care statul este preocupat: pe de o parte, pentru ca sumele necheltuite nu ne vor mai fi acordate de UE, iar pe de alta, pentru ca, in prezent, calitatea produselor autohtone sufera ca urmare a investitiilor reduse din agricultura.
Tocmai de aceea a decis sa ii ajute pe fermerii romani, prin garantarea pana la 70% din valoarea imprumutului bancar necesar cofinantarii proiectelor SAPARD sau prin sustinerea garantarii acestor imprumuturi cu activele viitoare.
Guvernul vrea sa inlocuiasca plugul cu tractorul prin intermediul SAPARD.
Alegerea insa nu apartine beneficiarului, cum ar fi normal, ci bancii. Fermierul se duce la o banca, ii prezinta proiectul si ii solicita un imprumut egal cu 50% din valoarea proiectului, restul banilor venind din partea SAPARD. Banca insa decide daca sa accepte garantarea cu investitia viitoare sau daca sa ii solicite acestuia obtinerea garantarii din partea statului.
Este foarte probabil ca putine banci sa accepte prima varianta, garantia statului fiind mult mai sigura pentru acestea. In plus, inca nu se stie care va fi valoarea fondului de garantare a investitiilor in agricultura.
Asa cum a recunoscut si directorul Ageniei SAPARD, Samoila Szabo, nici ordonanta de urgenta privind creditul investitiilor in agricultura, nici normele metodologce ale acesteia nu specifica nici o suma, ci numai sursele fiantarii acestui fond.
Astfel, daca un intreprinzator depune un proiect in valoare de 50.000 de euro si nu dispune de surse de cofinantare va trebui sa se adreseze unei bancii pentru a obtine un credit de 25.000 de euro pe langa cele 25.000 care vor fi platite de SAPARD. Banca