Potrivit unui document al spionajului militar american, influenta iraniana se face puternic simtita in Irak, ceea ce da mari batai de cap strategilor SUA si ar explica, cel putin in parte, avertismentele severe adresate de presedintele Bush Teheranului.
Pana de curand, principalul pericol pentru fortele americane din Irak l-au constituit operatiunile clandestine si atentatele puse la cale de insurgentii si teroristii care fac parte din comunitatea minoritara sunnita si care actioneaza in centrul si vestul tarii.
In prezent insa, oficialitatile americane sunt tot mai preocupate de o sfidare potentiala si mai mare la adresa intereselor SUA in Irak, si anume influenta crescanda a Iranului vecin.
Potrivit unui document al spionajului militar american, intrat in posesia revistei Time, regimul fundamentalist de la Teheran isi face in masura tot mai mare simtita prezenta oculta in viata politica si sociala irakiana, mergand pana la nivelul insusi al guvernului de la Bagdad.
Se pare, de altfel, ca influenta iraniana in Irak a fost pregatita de multa vreme, inca inainte de invazia americana, cand un numeros grup de siiti irakieni anti-Saddam (pana la 12.000 de oameni) au fost instruiti in Iran si apoi au revenit in Irak, scopul lor fiind sa umple vidul lasat dupa previzibila prabusire a regimului de la Bagdad.
Serviciile secrete iraniene s-au infiltrat, la randul lor, adanc in Irak, ele furnizeaza bani si arme gruparilor militante din randurile populatiei majoritare siite, de care ii apropie aceeasi orientare religioasa, scopul urmarit fiind crearea unui stat siit care sa aiba o atitudine prietenoasa fata de Iran.
In anumite zone din sudul Irakului, gruparile fundamentaliste siite - o buna parte din ele finantate si instruite de catre Iran - au impus restrictii severe asupra populatiei locale, de pilda ing