Cu un buget de numai 2,7 miliarde de lei vechi (mai putin de 70.000 de euro), un grup de cercetatori din Iasi a gasit o cale care ar putea insemna sfarsitul cancerului. Sintetizat intr-un extract dintr-o ciuperca parazita pe secara, leacul nu poate iesi inca pe piata din cauza ca cercetarea nu a ajuns la final.
Ar mai trebui cativa ani si fonduri serioase pentru ca lumea intreaga sa poata beneficia de ceea ce au descoperit cercetatorii ieseni.
Aproape 30 de specialisti de la Institutul de Cercetari Biologice din Iasi, in parteneriat cu profesori de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara au muncit timp de doi ani la proiectul privind tratarea tumorilor canceroase. Seful proiectului, microbiologul Stefania Surdu, ne explica in ce mod a decurs studiul.
"In urma acestei cercetari a rezultat un extras, dintr-o ciuperca parazita pe secara. Aceasta substanta obtinuta a fost testata apoi in laborator pentru a verifica daca are forta de a opri inmultirea celulelor tumorale. Astfel, in urma experimentelor facute pe animalele cu tumori, prin injectare, s-a remarcat o regresie a celulelor canceroase cu 50%", a explicat sefa proiectului.
Stefania Surdu mai spune insa ca leacul nu poate fi inca lansat pe piata. "Sub nici o forma acest extract nu ar putea fi scos pe piata. Pentru a lua forma unui medicament substanta obtinuta ar trebui testata si pe oameni, apoi aprobata de Agentia Nationala a Medicamentului", a declarat Stefania Surdu.
Ea a mai precizat ca nu se cunoaste ce tipuri de cancer va vindeca parazitul care traieste pe secara.
Coordonatorul proiectului sustine ca pentru a transforma leacul obtinut in laborator in tratament pentru cancer, cercetatorii ar trebui sa inceapa un nou studiu care ar putea dura cel putin doi ani. Pentru noua cercetare, specialistii ar avea, desigur, nevoie