Daca n-ar fi institutia care emite moneda, Banca Nationala a Romaniei ar putea fi declarata falita. Lupta cu inflatia, mai exact operatiunile de sterilizare, a costat peste 20.000 miliarde de lei vechi.
Dovada ca Banca Nationala a Romaniei a depus eforturi uriase sa sustina cursul monedei unice europene pe parcursul anului 2004 este furnizata de rapoartele auditorilor independenti asupra situatiei financiare a BNR.
Potrivit acestor rapoarte publicate pe site-ul institutiei, la sfirsitul anului trecut, pierderile operationale inregistrate de Banca Nationala a Romaniei au atins 20.430 de miliarde de lei vechi (doua miliarde de lei noi), in crestere cu 89%, comparativ cu rezultatul negativ din 2003.
Pierderile provin din sterilizare
Conform datelor inscrise in contul de profit si pierdere, cheltuielile totale au crescut cu 50,1%, in termeni reali, fata de anul 2003. Din totalul cheltuielilor, cele cu operatiunile bancare au reprezentat 94,8% (31.504,2 miliarde de lei vechi), in timp ce cheltuielile cu caracter general au detinut o pondere de 5,2%.
In raportul BNR se arata ca aproximativ 96% din pierderea operationala a provenit din operatiunile de sterilizare, adica din interventiile bancii centrale, menite sa scoata din circulatie excedente monetare cu impact inflationist.
De mentionat, pe de alta parte, ca interventiile BNR pe piata valutara au contribuit substantial la o crestere intr-un ritm fara precedent a rezervelor valutare internationale ale Romaniei.
Pierderea a fost acoperita prin diferentele favorabile provenite din reevaluare, care s-au cifrat la 28.168 de miliarde de lei vechi, se arata in raport.
Excesul de lichiditate nu va mai fi absorbit automat
Trecerea oficiala la regimul de tintire a inflatiei va schimba datele problemei si in ceea ce priveste che