Presedintele Basescu a fost de opt ori la podul darimat de la Maracineni, premierul Tariceanu de vreo sase ori. Lucrarile merg bine doar citeva zeci de minute, cit sint ei prezenti. Ploaia a trecut si ea cam tot de atitea ori, stricind tot. Termenul de predare a podului se apropie, iar sfaturile venite de sus nu usuca betonul.
O nenorocire a facut vedeta de televiziune un sat peste care indeobste treci fara sa-i retii numele: Maracineni.
Dupa ce a fost rupt de viitura, podul de Maracineni, Buzau, a devenit loc de pelerinaj pentru presedintele Basescu, premierul Tariceanu si ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre. Fiecare oficial se arata ingrijorat, sfatos si revine ca sa vada cum merg lucrarile.
Dar nici unul nu poate face sa nu mai ploua. De aceea, muncitorii de pe santier ii privesc oarecum amuzati.
„Sintem ca in chestia aia cu mesterul Manole, ce facem ziua, ne ia apa noaptea. Tariceanu ne-a zis sa lucram 24 din 24 – s-o fi gindit ca, daca muncim si noaptea, nu mai indrazneste sa vina viitura“, ne spune mucalit Gheorghe Apopii (48 de ani).
Si adauga ca sint de ajuns 11 ore pe zi, cit lucreaza, numai sa stea ploaia. Un altul, Ioan Ilies (45 de ani), zice ca oamenii s-au obisnuit intr-atit cu Basescu printre ei, incit nu s-ar mira sa-l vada in fiecare zi.
Asteptind puhoaiele
Inginerul Alexandru Branici, seful santierului, ne confirma ca au mari probleme de cite ori curge din cer. Munca le-a fost deja zadarnicita de doua viituri grozave, pe 13 iulie si pe 14 august. Ultima oara, apele involburate au luat 35.000 de metri cubi de materiale de constructii si au stricat si citeva utilaje. „Ne asteptam sa mai vina puhoaiele si pe 15 septembrie“, mustaceste Branici.
Cind ploua, totul se opreste. Santierul incremeneste in asteptarea dezlantuirii unei noi furii a apelor.
@N