"Uzina Mecanica Cugir" SA are pe stoc o cantitate impresionanta de armament si munitie, respectiv 52 de mitraliere cu trepied in valoare totala de 174. 000 de dolari, un numar similar de tevi de schimb si 500.000 de bucati de cartuse, care nu poate fi vanduta deoarece nu exista licenta de export necesara valorificarii produselor.
Directorul societatii, Toader Ulise, a declarat ca marfa ar fi trebuit sa ajunga, printr-o firma intermediara din Bulgaria, intr-o tara straina. Este vorba despre statul african Eritreea, care este situat in vestul continentului, la malul Marii Rosii si care si-a obtinut independenta in anul 1993 si unde au avut loc mai multe confruntari armate.
"Cei de la Ministerul Afacerilor Externe ne-au spus doar ca nu ar fi bine sa exportam in tara respectiva. In aceasta tara am mai trimis produsele noastre si in anii trecuti. Acum majoritatea produselor pe care vrem sa le exportam sunt piese de schimb si munitie pentru armamentul deja exportat", a afirmat Ulise.
Pentru valorificarea armamentului, firma a obtinut acceptul de pret al beneficiarului, iar nerespectarea contractului si nelivrarea produselor poate avea consecinte grave pentru activitatea uzinei, atat in plan comercial, cat si in ceea ce priveste aspectul social.
"Nematerializarea acestui export de tehnica militara poate conduce la stoparea iremediabila a procesului de rambursare a datoriilor importante pe care societatea din Cugir le are catre bugetul de stat, precum si la imposibilitatea asigurarii sumelor necesare platii salariilor angajatilor.
Desi avem acceptul de principiu al Agentiei Nationale de Control al Exporturilor Strategice, comisia din cadrul Ministerului de Afaceri Externe, singura abilitata pentru aprobarea licentelor de export, amana nejustificat acordarea aces