Aproape 350 de persoane fac obiectul unor cercetari demarate de Inspectoratul General al Politiei Romane, dupa ce s-au constatat 541 de infractiuni savarsite in domeniul sanitar.
Controalele au inceput, inca, din luna ianuarie a.c., neregulile descoperite pornind de la licitatii trucate, achizitii suspecte de aparatura si medicamente, luare de mita pentru realizarea unor interventii chirurgicale, pana la sustragerea de retete pentru achizitionarea ilegala de medicamente si reactivi. Anchetatorii spun ca s-au inregistrat cazuri in care unele spitale au procurat aparatura medicala si medicamente ori au realizat lucrari de constructii/reparatii ale caror costuri depaseau suma de 100.000 de euro. Ca totul sa para legal, diverse persoane cu functii de conducere au repartizat lucrarile pe ochi "frumosi", dupa ce au primit diverse sume de bani. Mai mult decat atat, au divizat executiile lucrarilor in mai multe contracte, astfel incat fiecare contract sa nu depaseasca plafonul admis, in ideea de a nu organiza licitatie conform OUG nr. 60/2001, ci doar selectie de oferte. De asemenea, mai multi medici au fost surprinsi cerand bani pentru efectuarea unor operatii ale caror costuri erau, culmea, acoperite de fondurile de asigurari de sanatate. Politistii au constatat, cu stupoare, ca s-au efectuat plati catre furnizori, insa produsele nu au fost livrate la termenul stabilit, fiind intocmite in mod fictiv documente de receptie a aparaturii medicale.
Medicamente de 4,5 miliarde de lei din retete furate
Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Arges a inceput o ancheta in legatura cu modul de utilizare a fondurilor Casei de Asigurari de Sanatate Judetene, stabilind ca, in perioada 1999-2001, spitalul din localitate a folosit peste 12 miliarde lei destinate hranei bolnavilor si intretinerii acestora in alte scopuri.
La Bucuresti a