Guvernantii pregatesc noi reglementari fiscale pentru domeniul imobiliar. Proprietarii vilelor de lux vor plati la stat dari mult mai mari decat cei care detin case obisnuite sau apartamente la bloc.
Impozitul pe imobile se va aplica diferentiat. Pentru locuintele de lux se vor plati sume foarte mari. Modestele apartamente vor fi impozitate mai bland. Guvernantii iau in calcul un text de lege care sa introduca noi reglementari in acest sens, cel mai probabil cu incepere de la 1 ianuarie 2006.
Ionut Popescu, ministrul finantelor, a afirmat ca se lucreaza la un astfel de act normativ, dar nu a dat detalii precise.
Deocamdata, nu se stie clar cum va fi. Nici o declaratie publica nu s-a facut cu referire la eventuale cresteri procentuale ale impozitelor, si nici la criteriile pe care se vor stabili aceste cresteri. Unele voci spun ca se va introduce notiunea de "case de lux", pentru locuintele cu suprafete totale de peste 150, sau 250 mp. Au aparut si contestatarii unei asemenea decizii.
Acestia se intreaba ce va face un cetatean lipsit de mijloace materiale caruia i se retrocedeaza o casa nationalizata mai mare de 250 mp? Practic, el va avea acelasi regim cu un om cu venituri substantiale, care a achizitionat o vila la pret de cateva sute mii de euro.
Supliment de contributii bugetare
Alte zvonuri vizeaza "taxarea" suplimentara a proprietarilor care au mai multe imobile. De exemplu, se va achita cu 15% in plus pentru a doua casa, cu 50% pentru a treia, 75% pentru a patra, 100% pentru a cincea. Dar, si acest procedeu intampina critici, pe motiv ca poate fi fentat foarte simplu.
O persoana care detine trei-patru case isi va trece una singura in acte, iar pe celelalte le va pune pe numele sotiei, fratelui, soacrei. Asa ca legiuitorii vor trebui sa fie foarte atenti la felul cum vor redacta co