Iti scoate mintea din functiune pentru citeva momente. Nu e comportament deviant, e tratament. Te stabilizeaza si te scapa de angoase. Romanii au invatat rapid sa-si stimuleze adrenalina: se arunca-n cap, se catara pe bucati de gheata, se plimba cu motocicleta intr-o roata.
„Inainte de a-ti da drumul nu te gindesti decit la moarte. Nu la mama, nu la frati si la surori, ci la moarte. Creste adrenalina la maximum, atunci iti dai seama care-ti sint limitele. E un moment in afara timpului. Atunci“.
Asa explica Mihai Mindreanu, operator bunjee jumping in Cheile Risnoavei, senzatia de care au parte cei ce decid sa se supuna unei terapii intense cu adrenalina.
Din 1999, de la infiintarea centrului de sarituri in coarda, au venit in jur de 4.500 de oameni, cifra pe care Mindreanu o considera extrem de redusa. In plus, aproape nimeni nu a venit de doua ori sa isi dea drumul de la 144,5 metri, cea mai mare distanta de la care se poate sari la ora actuala in Europa.
Ceea ce nu inseamna ca romanii nu si-au insusit pasiunea aruncarilor in hau, sariturile de pe macara, de la 40-60 de metri, fiind extrem de cautate.
Se observa clar o crestere a numarului celor preocupati de diverse sporturi care implica multa adrenalina. Cele mai mari pasiuni se stirnesc in jurul celor care implica bicicleta si rolele, urmate de alpinism si skateboard, spune George Stroe, redactor al revistei de sport extrem Knox.
Chestiune de viata si de moarte
Psihologii spun ca este dificila determinarea unui profil al amatorului de senzatii tari. Exista insa o serie de supozitii.
„Unii cauta prin acest comportament sa compenseze un gol launtric, lipsa unui sentiment de traire autentica. Altii, pe care ii putem numi parasuicidari, cauta sa se puna in situatii extreme tocmai dintr-o frica, nu neaparat constientizata, de m