Ultimul ragnet in materie de transmisie si receptie a programelor de televiziune, care ofera imagini de calitate si posibilitatea programarii vizionarilor, va aparea in Romania incepand din 1 septembrie. Televiziunea digitala poarta numele de cod IPTV- Internet Protocol TV.
In afara de firma iNES, care-si lanseaza serviciul din septembrie, se pregateste si Romtelecom sa ofere servicii IPTV prin intermediul tehnologiei ADSL (care permite transmisiuni Internet de banda larga). Ce mai mare problema a unui serviciu IPTV este costul sau mare, acceptat de clientii cu bani multi.
Televiziunea digitala este televiziunea viitorului, afirma specialistii in domeniu. Si Romania va trebui sa se conformeze directivei Comisiei Europene care prevede ca in urmarorii 10 ani, televiziunea digitala sa o inlocuiasca pe cea clasica, analogica. Cablul digital, platformele digitale, si IPTV se lupta pe acesta piata.
iNES GROUP a prezentat pietei romanesti, in luna aprilie, in cadrul CERF, serviciul de televiziune digitala iNES IPTV.
Pachetul de servicii a ofertei de tip IPTV contine televiziune, radio si Internet in format digital (Teletext si Electronic Program Guide). Mediul de transmisie este o retea bazata pe Protocol Internet (IP).
IPTV-ul se deosebeste de celelalte tipuri de televiziune digitala, DTH (Direct To the Home) si DVB-C (Cablu Digital), prin faptul ca ofera interactivitate totala.
Astfel, spre deosebire de televiziunea prin cablu, serviciul IPTV permite, navigarea pe Internet direct pe televizor (cu ajutorul optional al unei tastaturi wireless) si ofera o calitate net superioara a imaginii receptionate, prin inlaturarea posibilitatii de interferenta a semnalului pe traseul pe care acesta ajunge la client.
Transmisiile de televiziune sunt la o calitate superioara celei actuale datorita conexiuni