Cata bucurie, cata credinta in arta sa, mai degraba in menirea sa, cata meticuloasa punere in scena a multitudinii de simboluri - intr-o logica a devenirii si implinirii exprima pictura lui Stefan Pelmus. O clepsidra uriasa masoara parca timpul intalnirii "Graal"-ului cu simbolul pestelui, apei, oului cosmic, motivelor zoomorfe, imagisticii vegetale, intr-o desfasurare etajata, pe verticala, sau intr-un fluid compozitional de un potentat magnetism. Pelmus povesteste intr-un parcurs initiatic de o mare densitate cromatica si ideatica, propria sa intalnire cu lumea misterioasa a sensurilor oferite spre decriptare de creatorul Universului. Le aduna intr-un creuzet, miracol de traire si har, si le daruieste oamenilor. Cred ca din aceasta bucurie se infiripa tot spectacolul artei sale. Cladit, deopotriva pe frumusetea frusta a jocului.
L-am reintalnit in atelierul din Str. Elie Radu, in preziua unei aniversari. 56 de ani de viata (La multi ani, Stefan Pelmus!) si o cariera artistica plina de satisfactii. Lucra, la sevalet pe fundalul unor cantece gregoriene. Si, intr-o postura inedita: de dadaca!
"De doi ani si patru luni sunt bunic, el este nepotelul meu, David Ioan, din partea fiulului cel mare, Bogdan, pictor si el si sotia Magdalena Pelmus".
Deocamdata expune, impreuna cu un grup de artisti, la galeria de Arta din Targu Mures, urmand ca pe data de 7 septembrie expozitia sa fie itinerata la Targoviste. A mai avut o expozitie la Calarasi, cu 34 de lucrari, si de cateva zile, expune la Galeria Artis lucrari realizate in tabara de pictura de la Jupanesti, organizata de Oana Dobrescu-Craciun.
Traieste din pictura din anii '80. Niciodata nu l-au dat banii afara din casa, insa s-a descurcat cum a putut.
"Intr-un fel, sunt implinit. Implinit esti dupa moarte, ca in viata artistul mai poate sa traga niste sfori, sa-si faca niste prieteni, dar numa