Fermele de vaci beneficiaza de o atentie speciala din partea Ministerului Agriculturii, care a majorat subventiile pentru carnea de vita si cele pentru lapte. Masura este menita a stimula productia, deoarece Romania va beneficia, pe termen lung, de cote de lapte aprobate de Uniunea Europeana in functie de productia inregistrata.
In plus, cotele individuale alocate producatorilor privati vor fi stabilite in functie de performantele acestora din acest an si de anul viitor. Pentru a-i incuraja pe crescatorii de vite, Guvernul a decis majorarea subventiilor la carnea de vita, in timp ce subventiile la carnea de porc si la carnea de pasare au ramas aceleasi.
Crescatorii de animale vor beneficia in acest an de subventii majorate, in valoare totala de 180 de milioane de lei (1,8 miliarde de lei vechi).
Porivit ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, a fost marita considerabil subventia acordata pe kilogramul de carne de vita, de la 6.000 la 14.000 de lei vechi, in timp ce la carnea de porc (12.000 de lei vechi pe kilogram) si la cea de pasare (14.000 lei vechi pe kilogram), ea a ramas aceeasi.
Si subventia la litrul de lapte a fost majorata, cu 11%, de la 1.450 de lei vechi la 1.550 de lei vechi. La laptele produs in fermele de munte, subventia a crescut de 1.800 de lei la 2.000 de lei vechi.
Cele 180 milioane lei noi vor fi acordate pentru 192.810 tone carne, realizata si abatorizata in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2005.
Potrivit unui ordin al ministrului Agriculturii, sumele stabilite initial prin ordinul 174/2005 au fost modificate pentru a putea acoperii noile subventii.
Astfel, pentru 7.290 tone carne tineret bovin, valoarea totala a subventiei va fi de 5,8 milioane lei, pentru 65.000 tone carne porc ea se ridica la 78 milioane lei, pentru 520 tone carne tineret ovin ajunge la 0,4