Intre cele doua mari razboaie, localurile de lux din Romania erau adevarate puncte de intalnire a lumii bune. Bucatarii vremii aveau grija ca totul sa fie pe gustul celor care le treceau pragul.
Perioada interbelica a adus cu ea inflorirea Romaniei, o epoca plina de sclipire si de eleganta. Si unde altundeva putem sa gasim cea mai vie dovada a splendorii vremurilor care par atat de departe, decat intr-unul dintre cele mai luxoase restaurante ale timpului? Capsa de la Sinaia, statiunea supranumita Perla Carpatilor, aduna sub acoperisul ei protipendada intregii tari venita, indiferent de anotimp, la "relas", chemata de aerul curat al muntilor.
STIL. Meniurile ramase din acea vreme sunt marturia vie a elegantei. Nu este vorba doar de hainele aduse de la Paris, de manierele fara cusur, ci si de un rafinament al bucatelor. Si nu doar faptul ca sunt scrise in limba franceza, ca sugestie a originii inspiratiei bucatarului, te duce cu gandul la feluri de mancare sofisticate si dichisite.
"Hors dâo"uvres", "Morun froid à la Russe", "Oeufs plats à la Turque", "Perisoare cu verdeturi", "Schnitzel de Ton pommes saut"es", "Carottes à la Vichy", "Gateaux", "Fruits". Acestea sunt preparatele inscrise cu litere de mana pe meniul Restaurantului Capsa din ziua de "22 Juin 1922". Scris aproape integral in limba franceza, meniul se adresa celor cunoscatori nu numai intr-ale bucatariei, dar si intr-ale lumii. Este greu sa ne imaginam un muncitor intrand intr-un astfel de local, aflat atat de aproape de domeniul regal de la Peles. Toate aceste bucate erau menite sa satisfaca gusturile rafinate ale gurmanzilor din lumea buna. Comparata cu un meniu de restaurant din vremea noastra, lista de preparate de la Capsa se distinge prin ceva. Nu este vorba de melancolia starnita poate de coala ingalbenita de vreme, nici de scrisul de mana atat de caligrafic. Este altceva, care t