Propunerea de act normativ ce vrea sa aduca modificari Legii Spitalelor votate in 2003, provoaca nemultumiri tuturor.
Asociatia Spitalelor contesta transformarea unitatilor spitalicesti in societati comerciale pe actiuni, Colegiul Medicilor Romani nu doreste excluderea sa din spitale, iar Camera Federativa a Medicilor din Romania critica, mai ales "nemodificarile" pe care proiectul de lege le suporta.
In replica, Ministerul Sanatatii considera ca proiectul de lege va produce mutatii importante in administrarea banilor din sistem, in primul rand ca urmare a stabilirii unor responsabilitati foarte clare.
Florian Popa, Presedintele Asociatiei Spitalelor din Romania este cel mai aspru critic al noului proiect de lege lansat de Ministerul Sanatatii zilele trecute. Prima nemultumire a sa se leaga de faptul ca spitalul ar putea fi transformat in societate pe actiuni.
"Sunt de acord cu privatizarea, totusi sanatatea publica este si trebuie sa fie ajutata de stat. Este putin cam fortat sa transformam spitalele in societati comerciale. Unitatile medicale sunt totusi un bun public", a declarat Popa.
O alta prevedere a noului act normativ cu care presedintele Asociatiei Spitalelor nu este de acord se leaga de faptul ca profesorii universitari vor fi exclusi din spitale. "Noi pregatim cadre pentru Ministerul Sanatatii, iar patrunderea invatamantului medical in spitale este limitata", spune Florian Popa.
Camera Federativa a Medicilor din Romania (CFMR) este nemultumita si de faptul ca spitalele nu sunt inca furnizoare independente de servicii.
"Am fi asteptat ca acest guvern sa transforme spitalele comuniste in institutii capitaliste. Ar trebui ca spitalul sa fie un furnizor liber de servicii, sa nu mai depinda de Ministerul Sanatatii si de Ministerul Apararii", a declarat Dan Peretianu, presedintele