Unii sunt oligofreni, altii au fete desfigurate sau defecte de vedere. Sunt si din cei care nu aud deloc. Dar cei mai multi sunt cei care abia pot sa ingaime cateva sunete. Cu cat scade varsta, cresc handicapurile.
Ceilalti sateni spun ca totul vine de la faptul ca baiesii - asa li se zice prin partea locului - traiesc in incest de peste 200 de ani.
Baiesii Mariei Tereza s-au inmultit de 200 de ori in familie
Dupa anul 1840, imparateasa Maria Tereza a adus in comuna Jina, din sud-vestul judetului Sibiu, 10 tigani, toti din aceeasi familie, fosti mineri in Baia de Arama. Primiti cu raceala de localnici, oamenii si-au facut loc de vatra pe una dintre coline.
Si pentru ca lucrasera in baie, cum se spune, aici, la mina, li s-a zis baiesi. Respinsi permanent de restul comunitatii, cand copiii baiesilor au crescut, au inceput sa se casatoreasca in familie. N-aveau nevoie de cununie. Baiesii aduceau pe lume copii facuti in incest.
Asa se explica de ce aproape toate familiile se numesc Furdui, Cirneala, Marcu sau Grozavu. Acum, in catun traiesc aproape 2.000 de baiesi care, intr-un fel sau altul, sunt rude de sange. Ei spun ca au trecut de mult vremurile cand traiau in incest si nu ar avea probleme legate de genetica.
Saracia are "staif"
Daca numarul baiesilor s-ar reduce la cei cativa care apar de niciunde pe ulitele desfundate, ai putea sa crezi ca spun adevarul. In aparenta, sunt normali. Te privesc de la distanta, curiosi peste poate, isi fac de lucru pe la porti si se saluta gutural.
Oricat ai fi de atent, nu poti sa intelegi ce-si spun. Sunetele care le ies din gatlej sunt, mai curand, niste onomatopee. Fiecare cladire este inalta, are o singura camera si o tinda. Amandoua, cu pamant batatorit pe jos si fara nici o zdreanta. Carpele, care au fost candva paturi sau cearsafuri, s