Arhivele Vaticanului, un secret bine pazit
Un lider al comunitatii evreiesti din Koln i-a cerut ieri Papei Benedict al XVI-lea deschiderea totala a arhivelor Vaticanului referitoare la perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Abraham Lehrer s-a adresat Papei cu ocazia unui discurs de bun venit la sinagoga din Koln, care a fost distrusa de nazisti in 1938 si reconstruita dupa razboi, scrie Reuters.
Aceasta este prima vizita a unui Papa intr-o sinagoga din afara Italiei, dupa ce in 1986, Papa Ioan Paul al II-lea a intrat in sinagoga din Roma. Gestul noului Suveran Pontif este considerat istoric, avand in vedere originea sa germana si faptul ca in aceasta tara s-a decis exterminarea a milioane de evrei din Europa.
"Deschiderea arhivelor Vaticanului referitoare la perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, la 60 de ani de la Holocaust, ar fi, in viziunea noastra, un nou gest de constiinta istorica", a precizat Lehrer.
Mai multi reprezentanti ai comunitatii evreiesti au cerut, in repetate randuri, Vaticanului acces la arhive, pe motiv ca ar putea clarifica suspiciunile privind pozitia Papei Pius al XII-lea, care a fost acuzat ca in timpul domniei la Vatican, intre 1939 - 1959, a inchis ochii in fata Holocaustului.
Acuzatiile au fost respinse, Sfantul Scaun declarand, oficial, ca, dimpotriva, Pius i-ar fi ajutat in secret pe evrei. Vaticanul sustine ca Sfantul Parinte s-a ferit sa condamne public Holocaustul, de teama sa nu provoace noi represalii ale nazistilor impotriva evreilor din Europa.
Lehrer, care s-a declarat "emotionat si bucuros" sa-l primeasca pe Papa, a aratat ca lui Benedict, care a trait perioada razboiului si cunoaste bine istoria Germaniei, ii va fi mai usor sa inteleaga ce simt evreii.
Ex-cardinalul Joseph Ratzinger (78 de ani) a fost obligat sa se inscrie in Hitlerjugend, asemeni