Palatul de vara este unul din cele mai importante monumente culturale ale Austriei, si principala atractie a Vienei. La scurta vreme dupa caderea monarhiei vienezii au descoperit comorile ascunse de zidurile groase, si mai ales parcul imperial. Palatul primeste anual vizita a peste sase milioane de turisti. In decembrie 1996, palatul a fost inscris pe lista UNESCO, intrand in patrimoniul cultural international.
Imparatul Mathias a inceput constructia in 1614, fiind cel care a dat numele de Schöenbrunn, dupa ce a descoperit un izvor in timpul unei vanatori. El a construit aici o fantana care impodobeste si azi gradinile palatului. Dupa asediul din 1683, palatul nu a mai putut fi reconstruit.
Constructia actuala a Schönbrunn-ului s-a incheiat la inceputul secolului XVIII, familia imperiala dorindu-l a fi o replica in miniatura a Palatului Versailles, constructia fiind inconjurata de un imens parc botanic si zoologic. Menajeria a fost inaugurata in anul 1751. Construita initial pentru amuzamentul imparatului, astazi este una dintre cele mai mari si faimoase gradini zoologice din lume.
Palatul are 1.500 de camere din care doar 40 pot fi vizitate, isi pastreaza mobilierul original ce dateaza din secolele XVIII - XIX fiind marturia perioadei glorioase cand palatul era resedinta habsburgilor. Una din cele mai vizitate este Scara Albastra. Construita in 1745 din porunca Mariei Tereza, scara se inalta pe locul unei foste sali de receptie. Tavanul incaperii a fost acoperit cu fresce de artistul italian Sebastiano Ricci in 1701, si a ramas neatins de modificarile ulterioare. In anii 2001- 2002, cand scara a fost restaurata, s-a descoperit ca ornamentele originale ale ferestrelor fusesera facute din aur si argint, fiind acoperite dupa constructia scarii.
O alta camera des vizitata este biroul de lucru al lui Franz Iosef, care a devenit imparat al Austriei