Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii tinde sa devina o institutie care, in loc sa faca lumina asupra unei parti din istorie, mai rau o ascunde. Astfel, in urma cu doua zile, cercetatorii acreditati la CNSAS au avut surpriza sa constate ca, in dosarele pe care le consultau, au fost ascunse unele pagini.
„De cateva zile, in dosare sunt acoperite anumite pagini cu coli albe. Explicatia este ca se protejeaza astfel informatii ce tin de viata personala a titularului de dosar. Realitatea este ca se doreste protejarea anumitor dosare asa cum a incercat in urma cu cateva luni reprezentatul PRM in Colegiu, domnul Buchet, sa protejeze dosarul lui Vadim Tudor”, a declarat cercetatorul Stejarel Olaru.
Decizia a fost luata, sustin angajatii, la „sugestia” unuia dintre membrii Colegiului CNSAS, Ladislau Csendes.
„Articolul 26 din Constitutie ne obliga sa aparam informatiile referitoare la viata personala. Eu nu am cerut ca acele informatii sa fie acoperite. Am cerut doar un punct de vedere de la Serviciul Cercetare. Ei au decis sa faca asta”, declara Ladislau Csendes.
Aplicarea respectivei „indicatii” a durat insa doar 24 de ore, pentru ca nu exista nici o decizie a Colegiului CNSAS care sa permita restrictionarea accesului la informatii.
„Cand primim avizul pentru cercetare, noi ne obligam in fata unei institutii, Avocatul Poporului, sa nu face publice informatiile referitoare la viata personala. Este normal sa avem acces la intregul dosar, nu doar la anumite parti. CNSAS nu este abilitat sa protejeze pe nimeni, Avocatul Poporului o face.
E normal ca un cercetator sa studieze intregul dosar pentru ca are nevoie sa inteleaga felul in care a actionat Securitatea”, sustine Stejarel Olaru.
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii tinde sa devina o institutie care, in loc