Zeci de mii de intreprinderi vor disparea la inceputul anului viitor, dupa intrarea in vigoare a propunerilor de modificare a Codului Fiscal, initiate de Ministerul Finantelor Publice.
Una din prevederile importante permite acordarea statutului de microintreprindere doar societatilor comerciale care au cel putin 5 angajati.
O data pierdut acest avantaj, mii de microintreprinderi, care acum achita un impozit pe venit de 3%, vor fi obligate sa verse statului un impozit pe profit de 16%.
Pentru a impiedica firmele sa-si mai plateasca in continuare angajatii cu salarii mari pe microintreprinderi infiintate de acestia, Ministerul Finantelor a luat decizia decimarii firmelor. Masura a fost anuntata recent de ministrul Ionut Popescu in cadrul unui interviu acordat ziarului Adevarul.
Eficienta acestei masuri este pusa sub semnul intrebarii de specialisti ai firmelor de consultanta fiscala si avocati.
"Obligarea firmelor de a angaja cel putin cinci oameni nu va rezolva problema, caci se vor gasi alte solutii, una dintre acestea urmand sa fie plata salariatilor ca persoane autorizate din afara firmei", ne-a declarat responsabilul pentru taxe al unei firme de consultanta internationala.
"Sunt tabacarii si mici ateliere care au mai putin de cinci angajati si lucreaza cinstit, iar acestea vor fi afectate", spune acesta.
Potrivit avocatului Gabriel Biris, pe langa combaterea "muncii dependente" - termen sub care este cunoscut acest fenomen - se incearca si impozitarea unor afaceri care numai iz de microintreprindere nu au.
Unele firme au la sfarsitul unui an venituri mai mici de 100.000 de euro, putand beneficia de acest statut, insa in anul urmator platesc un impozit modest de 3%, chiar daca deruleaza afaceri speculative, cum ar fi constructia si revanzarea imobilelor, care le aduc rate u