- Intr-un articol publicat in "Evenimentul Zilei" apreciati la superlativ munca ministrului de justitie, Monica Macovei. Mona Musca ocupa, si ea, un loc de frunte, in optiunile publice, iar dvs. ati castigat recent, prin concurs, postul de director de stiri la televiziunea nationala. Cum apreciati ca dupa 15 ani de stat sub obroc, femeile au inceput sa domine viata publica?
- Femeile au reusit sa depaseasca inhibitiile impuse de comunism, cand numai anumite femei erau promovate, si incertitudinile tranzitiei. Spectrul Elenei Ceausescu si al clonelor ei din guvern si din Pcr a apasat din greu asupra femeii care dorea sa se afirme in politica si in societate, iar violentele verbale si chiar fizice care au marcat anii 1990 le-au descurajat pe cele care ar fi avut ceva de spus. Astazi, ne aflam in situatia de neimaginat acum cativa ani, in care doua femei active in politica, Mona Musca si Monica Macovei, detin recorduri de popularitate, potrivit unor sondaje recente. Ambele doamne au dat dovada in realizarea proiectelor lor, nu numai de competenta profesionala, ci si de o combativitate eleganta, pe care am fi dorit s-o constatam la mai multi politicieni. Opozitia politica nu le-a menajat, nici presa aservita acesteia, dar opinia publica a apreciat tenacitatea, mai ales in cazul ministrului justitiei, care a starnit cele mai aprige controverse din partea unor personaje publice extrem de influente.
Este un semn ca societatea noastra se normalizeaza si se liberalizeaza, dar nu trebuie sa ne limitam doar la politica: femeile se afirma in afaceri, in viata universitara, in societatea civila. Imi vine in minte si cazul Alinei Mungiu-Pippidi, care a ajuns profesor asociat la Stanford, in Statele Unite, si presedinta unei organizatii extrem de influente, Societatea Academica Romana. Probabil ca nu bate recordurile de popularitate, dar competenta si verticalitate